Historia soku NFC

Soki owocowe są częścią ludzkiej kultury prawie tak długo, jak długo istnieje uprawa owoców. Jednak zachowanie ich świeżości nie jest łatwym zadaniem! Zajęło to dużo czasu, aby rozwinąć techniki niezbędne do produkcji soków NFC. Przez większość historii ludzkiej soku można było napić się tylko tuż po wyściskaniu.

Pierwszym krokiem w kierunku stworzenia soków NFC było wynalezienie metody pasteryzacji, która umożliwiła jego dłuższe przechowywanie, została opracowana w 1869 roku przez Thomasa B. Welcha. Jego metody polegały na filtrowaniu wyciskanego soku winogronowego do butelek, zapieczętowaniu ich korkem i woskiem, a następnie umieszczeniu ich we wrzącej wodzie. Ten proces zabija drożdże odpowiedzialne za fermentację.

Później zamrożone soki koncentratu zostały wprowadzone w czasie II wojny światowej w celu zapewnienia skutecznego dostarczania energii żołnierzom. Rynkowy, wyciskany sok podlega procesowi pasteryzacji i filtracji przed odparowaniem pod wpływem próżni i ciepła. Po usunięciu większości wody ten koncentrat, około 65% wagowych cukru, jest przechowywany w temperaturze około -10°C.

Soki nie z koncentratu (NFC), wprowadzone w latach osiemdziesiątych, zazwyczaj zachowują świeżą jakość w porównaniu z odtworzonymi sokami, poddawanymi dłuższym obróbkom termicznym i innym, które wpływają na kolor i smak. Produkty NFC są komponowane przez mieszanie soków wyekstrahowanych z owoców o różnym stopniu dojrzałości. Delikatna procedura pasteryzacji gwarantuje zachowanie korzystnych składników i witamin, a także naturalny smak owoców.

Przedstawiamy gatunki jabłek - sekret naszego soku

Ligol

Ligol jest polską odmianą jabłek, zbieraną w październiku. Jabłka Ligol są duże i lekko stożkowe, ich skóra jest silna i błyszcząca. Podczas dojrzewania uzyskują głęboki rumieniec, który czyni je jednym z tych słynnych, polski, dwukolorowych odmian jabłek. Mają niewątpliwie pyszny miąższ, który można określić jako delikatny, soczysty, słodki oraz jednocześnie trochę kwaśny i aromatyczny. Smaczne przez cały rok.

Champion

Ta odmiana, jedna ze znanych, dwukolorowych polskich jabłek, została wyhodowana z odmian: Golden Delicious i Cox's Orange Pippin. To owoce średnio duże, pomarańczowe z dużym rumieńcem, delikatne, soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Zaczynają owocować bardzo wcześnie, ale w Europie jabłka są najsmaczniejsze na początku zimy. Odmiana Champion ma bardzo duże stężenie składników odżywczych w suchej masie.

Skontaktuj się z nami
Adres:
Natural Poland Sp. z o.o
Warszawa 00-545.
Marszalkowska 58/12,
POLSKA
Telefon:
0048 223905992
Email:
nfc@np.pl